04
Μαρ.
08

Για αρχή…

Αντιγράφω από τον Άει σιχτίρ και Ροδιά:

Ανησυχία για την εν θερμώ νομοθετική ρύθμιση των blogs
Αθήνα, 1 Μαρτίου 2008

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθoύμε με ανησυχία τη διαρροή στον Τύπο, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση του blog press-gr, σχεδίων της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση της έκφρασης στο διαδίκτυο. Οι προθέσεις αυτές, αν ισχύουν με τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν (συμπυκνώνονται σε έναν πρωτόγνωρο για τα διεθνή δεδομένα περιορισμό τής ανώνυμης/ψευδώνυμης έκφρασης μέσω ιστολογίων), πλήττουν θεμελιακά δικαιώματα κάθε πολίτη, δυνητικού χρήστη του διαδικτύου, παγιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αναγνωρισμένα από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από το διεθνές δίκαιο. Οι διαρροές αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής επισήμως επιβαιωθεί, πλην όμως η μη κατηγορηματική διάψευσή τους από την Κυβέρνηση δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
Ως Έλληνες πολίτες και bloggers, με διαρκή αγωνία για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, στον τόπο μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους ρύθμιση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά σε διεθνώς δακτυλοδεικτούμενα μελανά παραδείγματα χωρών που καταπατούν τα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών τους, όπως η Κίνα, η Βιρμανία και η Αίγυπτος. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε, εξακολουθεί να εκκρεμεί δικαστικά η υπόθεση blogme.gr, η οποία, ως απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα.
Διανύοντας μια εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα συρρικνώνεται διαρκώς και τα κάθε λογής απόρρητα υποχωρούν σε βάρος των πολιτών, χάριν κρατικών και όχι μόνο σκοπιμοτήτων, και κατά την οποία το άτομο, ως μονάδα, συνθλίβεται από οικονομικά και επικοινωνιακά μεγαθήρια, διατηρούμε την πεποίθηση ότι η διαδικτυακή ανωνυμία ή ψευδωνυμία είναι στοιχειωδώς απαραίτητη εγγύηση για την εξασφάλιση τής ελεύθερης ατομικής έκφρασης, της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και του υγιούς δημόσιου διαλόγου.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό δικαστικές εγγυήσεις, την ταυτοποίηση ψευδώνυμων ή ανώνυμων χρηστών του διαδικτύου στις περιπτώσεις που τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην ελεύθερη έκφραση και στην ιδιωτικότητα, σταθμιζόμενα με την ανάγκη προστασίας άλλων σοβαρών έννομων αγαθών, κρίνεται ότι πρέπει να υποχωρήσουν. Το καθεστώς αυτό, σε συνδυασμό με την αυτορρύθμιση των ψηφιακών κοινοτήτων, θεωρούμε ότι είναι επαρκές για την προστασία από έκνομες αντικοινωνικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσω του διαδικτύου.
 • Επισημαίνουμε ότι η νομοθέτηση εν θερμώ και καθ’ υπερβολή εκθέτει τη νομοθετική διαδικασία για έλλειψη νηφαλιότητας, απροσωποληψίας και ρυθμιστικής συνοχής.
 • Υπενθυμίζουμε ότι η κοινωνία των blogs δεν συνιστά κλειστή κάστα για λίγους, με συγκεκριμένα συμφέροντα, αλλά αποτελεί καθρέφτη όλης της κοινωνίας, ανοιχτό πεδίο έκφρασης για οποιονδήποτε πολίτη.
Συνεπώς,
 • Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς τις προθέσεις της και να διαψεύσει απερίφραστα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο.
 • Καλούμε το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων να λάβουν θέση απέναντι στα σχέδια αυτά και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία στο μέλλον η οποία θα έχει παρόμοια παράλογα χαρακτηριστικά.
 • Επιφυλασσόμαστε για στενή παρακολούθηση του ζητήματος και για ανάπτυξη κάθε μορφής οργανωμένης δράσης (επικοινωνιακής, νομικής, θεσμικής).
Υπογράφουν οι ιδιοκτήτες των blogs,

και η πρωτοβουλία digitalrights.gr για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο
Καλούμε όσους bloggers στηρίζουν το κείμενο αυτό να το αναρτήσουν στα ιστολόγιά τους.
Περισσότερες πληροφορίες
 • Για την ομάδα freebloggers: Ζαφείρης Καραμπάσης (chocolatehorizon at yahoo.gr), Θωμάς Τζήρος (tom.tziros at gmail.com)
 • Για την πρωτοβουλία digitalrights.gr: Αστέρης Μασούρας (asterios at gmail.com)
Το digitalrights.gr αποτελεί κόμβο πληροφόρησης για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα δράσης περιλαμβάνουν ιδιωτικό απόρρητο (privacy), ανοικτά πρότυπα (open standards), πατέντες λογισμικού, πνευματικά δικαιώματα ψηφιακού περιεχομένου, και ελεύθερο λογισμικό.
————————————————
Συμπληρωματικές παρατηρήσεις:
Θεωρώ προφανές (αν και αναγκαίο να επισημάνω) ότι η παραπάνω πρωτοβουλία ΔΕΝ επιχειρεί ούτε στοχεύει να εκπροσωπήσει την ελληνόφωνη μπλογκόσφαιρα (πόσο μάλλον την ελληνόφωνη διαδικτυακή κοινότητα γενικότερα). Απλά έρχεται να δώσει μία σοβαρή και συλλογική απάντηση στα όσα ακούγονται τελευταία και απειλούν να περιορίσουν την ελευθερία λόγου στη χώρα μας. Όποιος συμφωνεί με το παραπάνω κείμενο δεν έχει παρά να το αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση μαζί με τις υπόλοιπες.

Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοιες ενέργειες αλλά θέλει κουβέντα το όλο εγχείρημα.Είναι παντως μία καλή αρχή…island

Update:Για ανανεωμένη λίστα πατήστε εδώ
Advertisements

13 Responses to “Για αρχή…”


 1. Μαρτίου 4, 2008 στο 9:18 πμ

  Ετσι ακριβως ειναι island. Συμφωνω με την παρατηρηση σου. Εννοειται.
  Προσθετω και το δικο σου μπλογκ και η τελικη λιστα θα διαμορφωθει μετα τη συλλογη ολων οσοι συμφωνουν και αναρτησαν το κειμενο. Φυσικα, αρνουμαι να δωσω συνδεσμο σε οποιον καπηλευεται την προσπαθεια. Αυτορρυθμιση δεν θελουμε; Αυτο ομως ειναι θεμα για επομενη συζητηση στο νεο μπλογκ που ανοιξε και ενεργοποιειται συντομα:–>>
  http://freebloggersgr.wordpress.com/
  🙂

 2. 2 "Το τέρας της Αμάθειας"
  Μαρτίου 4, 2008 στο 4:55 μμ

  Ούτε πως «υπογράφουν» δεν ξέρω… 😦
  Μέχρι να μάθω να το χειρίζομαι, θα τα «κλείσουν»? Ε! οχι ρε γμτ τι γκαντεμιά είναι αυτή?

  Γκουντ ιβνινγκ μαϊ φρεντ…

 3. Μαρτίου 4, 2008 στο 9:14 μμ

  Δε θα περάσει. Ευτυχώς που υπάρχουν και διεθνείς κανόνες και νόμοι που δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις…

 4. Μαρτίου 5, 2008 στο 1:58 πμ

  Αγάπη μου ,το΄παμε…Οι άνθρωποι θέλουν να το…βουλώνουμε!So simple…
  Φιλί…πικρό!αυτή τη φορά:-)

 5. Μαρτίου 5, 2008 στο 10:35 πμ

  Ετσι, να βλέπω υπογραφές και συμμετοχές.
  Η ανησυχία του κόσμου του Διαδικτύου αποτυπώνεται εδω και σε άλλες μεμονωμένες αναρτήσεις κάθε είδους. Πολλοί δε έχουν πάρει στην πλάκα τους κυβερνώντες για το πόσο αδαείς δείχνουν και με ποιές λογικές θέλουν να νομοθετούν.
  Λες και ενας νέος νόμος βελτιώνει καταστάσεις.
  Λες και η πολυνομία δεν έβλαψε ως τωρα. Δεν τους εμπιστεύομαι.
  Ας μου αποδείξουν οτι εχω λάθος.

 6. Μαρτίου 7, 2008 στο 12:11 πμ

  @Rodia

  Εδώ θα είμαστε να τα πούμε.Καλώς ήρθες κιόλας.

  @»Το τέρας της Αμάθειας»

  Ντόντ γουόρι.Εδώ υπογράφουμε http://manifesto.digitalrights.gr/
  Μπες στη λίστα γούμαν…και,,,

  Φιλί…μην ξεχνιόμαστε

 7. Μαρτίου 7, 2008 στο 12:14 πμ

  @Utopia

  Συνεχίζω με φιλί γλυκό και όχι πικρό.Γιατί όσο και να θέλουν αν το βουλώνουμε υπάρχει και η ανάλογη αντίδραση.Έτσι δεν λέει ο νόμος της φυσικής;

  @tzonakos

  Βάλε νόμους για να χτίζουν παραθύρια.Είναι ο μοναδικός νόμος αυτός.Γι αυτό έχουν δουλειά κάτι δικηγόροι με αυτοκτωνικό ιδεασμό!!!Άκου μαλακίες εκφράσεις φίλε Τζονάκο.

  Πι ες…Άρε Πανάθα ξαναβρίσκεις τα πατήματά σου!!!

 8. Μαρτίου 7, 2008 στο 4:16 μμ

  φιλε σε ερωτησα κ πριν αλλα δεν το εβγαλε το ποστ!πως υπογραφω?απλα το αναρτω στο μπλοκ μου?

 9. Μαρτίου 7, 2008 στο 6:41 μμ

  @magicrobot

  Διαολομηχανήματα…τί να πεις;

  Λοιπόν.Αφού αναρτήσεις τη σελίδα υπογράφεις στην εξής διεύθυνση:http://manifesto.digitalrights.gr/

  Καλή συνέχεια…

 10. Μαρτίου 8, 2008 στο 3:42 μμ

  Στο χτεσινό φύλλο του Ριζοσπάστη http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4453950 γράφτηκαν ψεύδη και ανακρίβιες όσον αφορά την συμπεριφορά λέκτορα της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών προς φοιτητή! Σήμερα η Ελευθεροτυπία, στην στήλη ” Ο τύπος των ήλων” στο κείμενο με τίτλο ¨Λυσίκομοι αετοί…”αναπαράγει αυτές τις συκοφαντίες!!! Καταγγέλω την εκμετάλευση του γεγονότος για μικροκομματικά συμφέροντα καθώτι ο εν λόγω φοιτητής ανοίκει στην παραταξη της ΠΚΣ (ΚΝΕ) και την αναίσχυντη αναπαραγωγή ψευδών στοιχείων από ανθρώπους που θέλουν να αποκαλούνται Δημοσιογράφοι!

 11. Μαρτίου 9, 2008 στο 2:07 μμ

  ποιος ειπε να το βουλωσουμε ?

  εχω κατι να του απαντησω…αντε ολοι μας θελουν γιδια ..σκατα στα μουτρα τους

 12. Μαρτίου 9, 2008 στο 9:49 μμ

  @IaTriDis

  Μαζί σου φίλε.

  @skouliki

  Ρίξε γκάζια σκουλικάκι γιατί δεν μας βλέπω καλά….

 13. Μαρτίου 10, 2008 στο 12:47 μμ

  «Μας θέλουν «γιδια» 🙂 🙂 🙂
  Α, ρε Σκώληξ ! χαχαχα…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Φοβάστε;

Δήλωση

apoklinousa-1

Η γωνιά του Ιατρίδη…

Δήλωση
Αλήτες, ρουφιάνοι, bloggers!

+Σουβλόγησον-Τσίκνησον+

Μαρτίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ.   Απρ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Δημοφιλή άρθρα

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: